Kryptovaluta – bør en styre klar?

En leser en del om hvor skummelt, risikabelt, eller rett og slett tullete det er å plassere penger i kryptovaluta. Bildet over er veldig enkelt. Det viser hvordan prisen på verdens største kryptovaluta, Bitcoin, har beveget seg fra og med 1. januar 2016 og frem til nå i sted – i forhold til prisen på en amerikansk dollar. De siste seks og et halvt årene, altså.

Så, hva kan en lese ut av bildet?

Noen vil vise til at kursen, eller prisen, på Bitcoin svinger veldig i forhold til dollar og derfor er det risikabelt å putte penger på Bitcoin. Såpass risikabel at en bør styre unna.

Andre vil se at den har sunket veldig i pris siden toppen for et år siden – styr unna.
Andre igjen, vil hevde at en bør skyte inn noen kroner av nettopp samme grunn – den har falt, du kan få med deg oppturen når den stiger igjen – til gamle høyder og videre oppover.

Helt til venstre i bildet, i januar 2016, kostet en Bitcoin 433 dollar.
I dag koster den 22.928 dollar.

Det er en økning på 5.300% i løpet av de seks og et halvt årene.
Den har altså blitt 53 ganger mer verd i forhold til dollar i løpet av perioden.

Det er nå, etter at den har falt fra en topp på rundt 68.000 dollar for nøyaktig et år siden, i august 2021.
Den har altså falt med 45.000 dollar, eller 67% det siste året, likevel er den opp 5.300% i perioden.

Valuta og kryptovaluta i forhold til aksjer

Dersom det å investere i kryptovaluta, eller andre valutaer, skulle sammenlignes med det å investere i et aksjeselskap, ville man gjerne forsøke å vite mest mulig, eller i alle fall noe, om selskapet – eller valutaen – før man satset pengene sine.

Om man ser på dollaren, har man en økonomi fra en hel verden som gir den verdi. Samtidig er gjerne USA en skygge av hva det en gang var og det trykkes enormt mange nye dollar – uten at det for folk flest oppfattes som at det virker inn på økonomien, slik som blant annet pengetrykking virker inn på en del av USAs naboland i sør.

Så har man ledelsen i selskapet – slike som Nancy Pelosi og Joe Biden. Om et selskap hadde hatt en … sammenlignbar ledelse, er det vel tvilsomt om man hadde satset sparepengene på det. For USA er det annerledes. Man flykter til dollaren i usikre tider. I gode tider, eller tider man opplever som gode, gjøres mye av verdenshandelen i dollar – dollaren er der hele tiden og en hel verden er med på å gjøre den verdifull. Uansett hva man måtte mene om USA, fortsetter dollaren å holde seg sterk i forhold til stort sett alle andre lands valutaer.

Dette vil vare helt til det ikke gjør det lenger. I og med at dollar ikke har noen annen verdi enn det vi til sammen tillegger den av verdi, så kan dens verdi forsvinne som dugg for solen. Om verdens nasjoner skulle begynne å handle i en annen valuta, ville dollaren miste sin betydning. Andre land hadde ikke hatt noe behov for å kjøpe og selge dollar – nytteverdien er vel tross alt den eneste verdien dollaren har.

Hva er så verdien av Bitcoin? Er ikke Bitcoin bare noen tall? Likevel har altså Bitcoin steget 5.300% i verdi i forhold til verdens viktigste valuta, dollar, i løpet av de siste seks og et halvt årene.

Hva kan man si om ledelsen av Bitcoin?

Ikke all verden, egentlig. Bitcoin ble lansert under finanskrisen i 2008 og man vet ikke hvem som stod bak. Det hevdes at det var en Satoshi Nakamoto, men ingen vet hvem det er. Til forskjell fra dollar, kan man ikke lage nye Bitcoin i det uendelige. Produksjonen av Bitcoin stopper av seg selv på 21 millioner. Det vil aldri finnes flere Bitcoin enn det.

På samme måte som med dollar, kan man eie litt av en Bitcoin. Man kan for eksempel eie 0,00001207 Bitcoin. I skrivende stund ville det være verd 2,68 kroner. Men når det er produsert 21 millioner Bitcoin, da blir det ikke lenger “trykket” nye.

Hva betyr egentlig det? Egentlig, om verden fortsetter med å bli mer effektiv, finne bedre løsninger … da vil ting falle i verdi i forhold til Bitcoin. Dollaren hadde tidligere sin verdi garantert i en viss mengde gull – den hadde en såkalt gullstandard. I 1971 avdekket Frankrike at USA i en årrekke hadde jukset – dollaren hadde ikke den garanterte sikringen i gull. Som tiltak, forlot USA gullstandarden i 1971 – dette var et midlertidig tiltak. Som så ofte i politikken, blir varige endringer lansert som midlertidige tiltak.

Dermed kan en si at den amerikanske dollaren, i sin nåværende form, er en 50 år gammel oppfinnelse. USD er 50 år gammel. BTC er 14 år gammel – den ble lansert i 2008.

Hva med skatt?

Landet du bor i vil alltid hente inn penger på deg – gjennom skatter og avgifter. Du betaler skatt på alt mulig. Hver gang du er i butikken, går en hel del til moms. Hver gang du får eller tar ut lønn, går en hel del i skatt. Du er med og finansierer fellesskapet, felles tjenester, kriger – det hele.

Stort sett har et land sin egen valuta. Det er en veldig fin måte å skaffe seg penger på. Man kan for eksempel gjøre som Zimbabwe – bare trykke nye penger, ta dem i bruk og håpe på det beste. Det finnes mange flere enn Zimbabwe som gjør dette – for eksempel … USA.

Det er ingen land som eier Bitcoin. Det er ingen banker som har kontroll med valutaen – ingen som kan finne på å trykke nye Bitcoin. Det går ikke an å manipulere, eller jukse med den. Det er veldig vanskelig å kreve skatt på noe du ikke har kontroll på. En blir pålagt å oppgi alle verdier, for så å skatte av disse og folk flest gjør jo dette – en skal tross alt bidra til fellesskapet. Så ja, en skatter for Bitcoin og kryptovaluta, akkurat som for alt annet … om man vil det slik, og det vil man jo gjerne..

Så, hva er konklusjonen?

Om man er helt A4 og lever hele livet sitt inne i den definerte boksen, gjør alt man er forventet å gjøre, tar til seg nyhetene og tenker slik man er ment å tenke … da er kryptovaluta en investering på linje med andre investeringer.

Om man er kritisk til at myndighetene i landet hvor man bor – eller har bodd – skal kunne overstyre, eller egentlig helt enkelt styre en, da kan kryptovaluta i tillegg være et virkemiddel. Et sett med løsninger på utsiden, eller over, under – hvor man vil – i forhold til det vanlige systemet.

Kryptovaluta kan gjerne sies å kun reflektere pengeverdien en gir den underliggende teknologien. Som nå, når internett sensureres, kan sosiale medier og nyhetssider bygget på blokkjedeteknologi, stå frem som de eneste stedene hvor man har reell ytringsfrihet, hvor man ikke kan stenges ned på samme vis som de helt og fullt styrte mediene og sosiale mediene vi er vant med å omgi oss med. Dette med frihet til å tenke, mene og si … for enkelte er dette viktig, langt viktigere enn mange andre ting.

For meg er kryptovaluta et opplagt valg, av flere grunner. Ikke bare Bitcoin. Den er enkel å skrive om, for de fleste har etter hvert fått med seg at den finnes. Det finnes i tillegg tusenvis av andre kryptovalutaer – noen ligner valutaer, noen ligner aksjer og andre ligner igjen på opsjoner – samt at noen fokuserer på trygghet, frihet og så videre.

For deg som egentlig ikke bryr deg, men gjerne kan putte noen kroner på det, i håp om at det over tid vil lønne seg, har jeg satt opp en løsning: CryptoInvest. Det eneste du gjør, er å “dra” kortet – alt annet tas hånd om. TRYKK HER for å lese mer om CryptoInvest.

Publisert av Dag Rune Flaaten

For mer om meg: https://dagruneflaaten.com.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: