Når man investerer i noe nytt og det blir ruskevær

Da jeg jobbet i finans, solgte vi ofte inn nye typer produkter. Folk hadde stort sett sparepengene i bank eller fond, mens enkelte hadde våget seg inn i aksjer. Vi kunne tilby eiendomsfond og ulike strukturerte spareprodukter, gjerne med belåning. I tillegg hadde vi ulike derivater – og selvsagt en fondssparing i bunn. Dessuten reforhandlet vi boliglån og forsikringer.

Det var da. Det som nå er nytt og spennende, er kryptovaluta. Kryptovaluta så dagens lys under finanskrisen, da Bitcoin ble lansert. En av mine ansatte minet Bitcoin tilbake i 2014. Han fortalte meg om dette, men jeg hadde mer enn nok å gjøre med selskapene jeg drev, så jeg satte meg ikke noe inn i hva han egentlig holdt på med. Jeg vurderte å kjøpe noe Bitcoin for 100.000 kroner, men det ble ikke til at jeg brukte de minuttene som skulle til for å få det gjort.

Bildet under viser at en Bitcoin i april 2014 – rundt den tiden jeg vurderte både mining og investering, kostet i underkant av $480. Samtidig var en dollar verd 5,95 kroner den gang. Dermed ville altså 100.000 kroner gitt meg i overkant av 35 Bitcoin.

I dag er en Bitcoin verd $54.933 og en dollar er verd 8,29 kroner. Verdien av de 35 Bitcoinene ville dermed vært 15.945.188 kroner – over 159x. I grunnen litt leit at jeg ikke satte av noen minutter den gangen. Nåja, water under the bridge..

I dag er det mange som finner veien inn i kryptovaluta. De mange børsene tilbyr ikke bare handel i Bitcoin, Ethereum og de mest kjente valutaene – en kan handle i mengder av valutaer en aldri har hørt om. I tillegg kan en geare investeringen, eller drive marginhandel. Dette er utrolig hyggelig når ting tikker i riktig retning, men det er også grusomt uhyggelig når det svinger i feil retning – noe det gjør rett som det er. Kryptomarkedet er kjent for å være veldig volatilt – det svinger mye. Om en kombinerer investering i et volatilt marked med gearing, da har man en veldig risiko. En kan fort både tjene og tape store penger. En øker risikon ved å investere i ting en ikke kjenner noe særlig til, og de fleste av oss kjenner i utgangspunktet ikke noe til kryptovaluta.

Jeg mener definitivt at folk bør flytte mye av sparepengene sine over i kryptovaluta, men jeg ville bedt de aller fleste om å styre klar gearing og være forsiktige når de investerer i de aller minste valutaene. Senest i går fikk jeg med meg en mynt som ble fullstendig utbombet, etter at folkene bak solgte seg helt ut og stakk av med de mange millionene som var investert. Slikt kan ikke skje i de litt større myntene, men en må være innstilt på at ting svinger. En praktisk ulempe med svingningene, er gjerne at man ender opp med å sitte klistret til mobilen og se på at man tjener og taper hundrelapper, tusenlapper eller hva det nå er, fra sekund til sekund. Om en ikke har tenkt å handle, flytte på ting, eller i det hele tatt justere investeringene sine, er dette svært dårlig utnyttelse av den tiden en har til rådighet. En blir kastet fra triumf til angst fra minutt til minutt, helt uten hensikt.

Gå inn, gjør de investeringene du hadde bestemt deg for og fokuser så på det du egentlig skulle bruke tiden din på. Bruk gjerne tid på å finne ut av hvilke kryptovalutaer du ønsker å investere i og sett deg gjerne inn i de verktøyene kryptobørsen(e) du bruker tilbyr. Ofte kan du legge inn salgsordre som skal trigges om valutaen stiger til visse nivåer. En kan også legge inn kjøps- og salgsordre om kursen faller så og så mye i. Disse tingene gjør det litt mer avansert å investere, men etter hvert som verdiene legger på seg, kan det absolutt ha noe for seg å sette seg inn i disse tingene. Det finnes en rekke steder å finne ut av hvordan disse tingene fungerer; børsene har instruksjoner og sosiale medier har videoer med forklaringer.

Så, hva gjør en da når det er rufsete i markedene og ting ikke beveger seg helt som en skulle ønske? Det er da en ofte ender opp med å sitte og følge med på kursene – mens angsten herjer med en – og håpe at verden snart skal snu og bli bedre igjen. En investerte jo ikke i kryptovaluta for å tape penger akkurat..

Enkelte har en tanke om at kryptovaluta er nesten gratis penger, at det alltid svinger opp og at alle tjener på det. Slik er det selvsagt ikke. Vår egen psyke er stort sett vår verste fiende i investeringer. Jo mer ting svinger, jo mer vil psyken herje med oss. Den naturlige reaksjonen vår, når ting svinger ned, er å selge. De fleste investorer ender med å selge i nedgangstider. En vinneroppskrift er “buy the dip”, altså kjøp på bunn, men mange selger seg ut når ting svinger ned. Jo lenger ned det går, jo flere selger.

Figuren under er av temmelig dårlig kvalitet, men den er såpass treffende for hvordan psyken herjer med oss, at jeg velger å vise den:

Når vi investerer i kryptovaluta, er det ekstremt lett å ende opp som en gambler. Om vi klarer å styre klar gamblingen og tvinger oss selv til ikke å sitte og oppdatere kurser hele tiden, vil den følelsesmessige belastningen reduseres betraktelig. Dersom vi i tillegg har lagt inn nivåer for når ting skal kjøpes og selges – ordre som ligger på vent, klare til å bli aktivert – da kan vi trygt legge ting fra oss og bare være inne og justere fra tid til annen. Med ett er vi der hvor vi er fornuftige investorer.

Den enkleste måten å håndtere det hele på, er å gjøre de investeringene en hadde tenkt å gjøre, for så å legge det hele fra seg – på samme måte som en ville gjort med et aksjefond. La det svinge seg opp og ned, uten at du bruker tid på å følge med på det. Som den Bitcoin-investeringen jeg burde gjort i 2014. Dersom jeg i november 2017 hadde vært inne og sett at kursen nærmet seg $20.000 og så sjekket igjen et par måneder etterpå, når kursen stupte, ville en naturlig reaksjon være å selge. Dette hadde jeg i så fall angret på i dag, om jeg da ikke hadde kjøpt meg inn igjen innen midten av 2020. Godt jeg slipper å bekymre meg for dette … i og med at jeg aldri investerte de 100.000 kronene i utgangspunktet.

Alt i alt mener jeg altså at stort sett alle bør være investert i kryptovaluta. Start forsiktig og bli vant med hvordan ting fungerer. Begynn gjerne med Bitcoin og Ethereum, som er de største og ta det derfra. Dette er ikke ment som økonomisk rådgivning, men bare som en noe logisk tilnærming til et nytt univers. Kontinuerlig pengetrykking har en del uheldige konsekvenser – som at de aller rikeste blir enda rikere, mens alle andre til sammenligning blir fattigere. Nytrykkede penger har sine faste veier ut i samfunnet og de som først får hånd om dem, de tjener stort på pengetrykkingen. Det er en annen diskusjon, men mange kryptovalutaer er fullstendig skjermet fra regjeringers og bankers manipulasjon av pengesystemet.

Det var nettopp dette som var grunnen til at Bitcoin ble skapt – og lansert midt under Finanskrisen. I dag er kryptomarkedet til sammen verd over 2 billioner dollar, eller 2 trillioner dollar, som amerikanerne sier (de hopper over milliard og ender dermed på trillion der vi har billion … forvirrende). Det er altså blitt så stort at en ikke lenger kan ignorere det og det vokser fort. Her er det altså penger å tjene, men vi må la være å tenke lotto og hesteløp og forsøke å være fornuftige og langsiktige.

Bildet øverst er tatt nede ved stranden her. For et par netter siden hadde vi et skikkelig ruskevær og neste morgen var det meste av stranden borte vekk. Restauranten på bildet hadde fått revet vekk mye av uteserveringen sin og mye av den lå og ble kastet hit og dit av bølgene som fremdeles herjet. Flere steder hadde stranden sunket med 1 meter, helt inne ved promenaden, så det var avsindige mengder sand som var forsvunnet ut i havet. Jammen godt det ikke er noe særlig med turister her, for det er blitt temmelig begrenset med plass til solsenger..

Kanskje vil havet velge å skylle noe av sanden tilbake, eller kanskje vil byen finne på å fylle på noe ny sand. Akkurat nå er stranden temmelig mye mindre enn den var – mange, mange meter kortere – ikke noe særlig, egentlig. Får håpe den blir preppet opp til slik den var, for Benalmádena er kjent for fantastisk flotte strender. Det er nok en stund til turistene flokker nedover for å nyte byen og strendene, så det er gjerne nok tid til å få ting tilbake i trivelig stand igjen. Satser på det. Uvær kommer … og så går det over … og så blir det fint igjen. Slik er det også i kryptoverdenen … og som på Solkysten: Det er stort sett sol og fint..

Publisert av Dag Rune Flaaten

For mer om meg: https://dagruneflaaten.com.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: