Kjøpe aksjer med krypto

Frem til nå folk flest ment at kryptovaluta har vært veldig risikabelt og slett ikke noe å kaste bort tid og penger på. I løpet av de siste månedene har holdningene endret seg, til at det nå anses som risikabelt å IKKE være investert i kryptovaluta og især da i bitcoin. Dette er en temmelig fullstendig snuoperasjon, men det er nå så.

Et eksempel på en omvendt kritiker, er mangemilliardæren og fondslegenden (Bridgewater) Ray Dalio, som nylig uttalte at bitcoin er “one hell of an invention” og at han nå vurderer valutaen for nye fond. Det siste nye er at Tesla nå har investert ikke mindre enn 1,5 milliarder USD i bitcoin, noe som resulterte i at kursen bykset til en ny toppnotering. Hvor går ferden videre herfra? Jo, oppover … trur eg..

Kryptomiljøet har lenge hatt en forventning om Mass Adoption; det at folk flest får øynene opp for og begynner å investere i bitcoin og andre kryptovalutaer. Tanken har vært at kursene da vil gjøre et byks når kryptovaluta blir allemannseie, før kursene stabiliserer seg på et langt høyere nivå enn hvor de er i dag.

En viktig del av Mass Adoption, er at kryptovaluta skal bli nyttig og ikke bare en investering – altså at man kan bruke for eksempel bitcoin til å kjøpe og selge varer og tjenester. Derfor var det en hyggelig tilleggsnyhet at Tesla nå planlegger å tilby kundene å kjøpe varer hos dem med bitcoin.

Det vi ser nå om dagen, er imidlertid ikke Mass Adoption. Det er ikke folk flest som strømmer til kryptovaluta – ikke enda. I stedet er det de ultrarike. Da Tesla valgte å investere 1,5 milliarder USD i bitcoin, var dette bare enda et eksempel på at ultrarike, store fond og store børsnoterte selskap velger å gå inn i kryptoverdenen. De har samlet seg enorme pengebeholdninger og dersom de største kryptovalutaene skal øke i verdi i forhold til vanlige valutaer – som dollar, euro, pund, kroner etc – ville det være galskap av dem å la være å flytte noen av verdiene sine over i krypto.

Noe av grunnen til at bitcoin vil øke i verdi i forhold til vanlige valutaer, er at det ikke finnes inflasjon i bitcoin. Maksimum antall som noensinne vil bli produsert, er 21 millioner bitcoin. Hver bitcoin inneholder 100 millioner satoshi (som kronen har 100 øre). Nå som en bitcoin er blitt så mye verd, får vi vanlige dødelige begynne å hamstre satoshi – en bitcoin blir gjerne litt for mye å gape over.

For vanlige valutaer er det ikke noen øvre grense for antall. Det trykkes nye dollar, nye euro, kroner etc i et forrykende tempo, noe som resulterer at varer og tjenester stadig blir dyrere. Folk flest blir ikke rikere – de blir fattigere, mens det meste av verdiene samles på færre og færre hender. Pengetrykking og medfølgende inflasjon er en viktig årsak til dette.

Det at rikingene nå flytter noen av verdiene sine over i kryptovaluta, virker selvsagt til at verdien av kryptovalutaen som kjøpes øker. Etter hvert, når folk flest har stått på sidelinjen lenge nok og observert at kursene tikker oppover … da vil de investere – tror jeg. Da snakker vi Mass Adoption.

Bildet øverst er en screenshot fra handelsplatformen Bittrex, som frem til nå kun har vært en handelsplatform for kryptovaluta, men hvor du nå faktisk kan bruke kryptovaluta for å handle vanlige aksjer!

Det at en skal bruke kryptovaluta for å handle aksjer, det er å ta et langt steg fra hvor vi har befunnet oss de siste årene. Tanken må jo da være at det er tryggere å oppbevare verdiene sine i krypto, enn å oppbevare dem i vanlige valutaer. Det er kanskje noe vanskelig å argumentere mot en slik tanke, i og med at det hele tiden pumpes ut nye dollar og kroner, slik at de dollarene og kronene som fantes fra før av, faller i verdi. Når alle lands valutaer trykkes i ville mengder, faller de ikke mot hverandre – men vi merker det på at huspriser stiger, maten blir dyrere … slike ting. Egentlig burde de blitt rimeligere, for vi blir hele tiden mer effektive, samt at stadig flere prosesser automatiseres. Nåja, dette er ikke tema for dette innlegget. Tilbake til Bittrex..

En bruker euro, dollar, kroner eller annet for å kjøpe kryptovaluta på Bittrex-platformen. Da har en flyttet verdiene fra vanlige valutaer og over til kryptovaluta. Bittrex blir da som Netfonds, Nordnet eller de ulike bankenes handelsplattformer for aksjer.

Inne på Bittrex kan en kjøpe en rekke ulike kryptovalutaer, men en kan altså kjøpe aksjer i Alibaba, Amazon, Apple, Netflix, Tesla og andre, for eksempel MicroStrategy (som var det første store selskapet som kjøpte store mengder bitcoin) og GameStop (hvor det nylig var et veldig kjør igangsatt fra en gruppe på Reddit).

Det at Bittrex åpner for aksjekjøp med kryptovaluta, vitner om at ting er i bevegelse. Som for så mangt her i livet, er det greit å ha mer enn én platform også for å handle kryptovaluta. Bittrex er et godt tillegg, om du ikke allerede bruker den. Den er forresten en av platformene som tilbyr handel i LBRY Credits (LBC). LBRY, eller Odysee, er et alternativ til YouTube. I motsetning til YouTube, er LBRY og Odysee (som er bygget på LBRY) fri for sensur. Det gjør at en kan finne en hel del innhold der … slike ting som enkelte merket at forsvant fra YouTube gjennom 2020. Etter hvert som flere begynner å savne ting de fant tidligere, vil en del av dem bytte ut YouTube med friere varianter. Dermed er det duket for at LBRY Credits (LBC) øker i verdi. Den har forresten gått 6X i løpet av de fire siste månedene.

Uansett – ting skjer og nå er det altså mulig å kjøpe aksjer for krypto. Det kommer nok en hel del flere spennende løsninger i kryptoverdenen etter hvert som år to av pandemien krongler seg fremover.

Publisert av Dag Rune Flaaten

For mer om meg: https://dagruneflaaten.com.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: