Banktoppene går alltid fri

I dag kan vi lese at Dansk Økokrim dropper siktelsen mot 6 av de siktede etter Danske Bank sin nøye planlagte og gjennomførte milliardsvindel gjennom hvitvasking av penger på vegne av temmelig tilsmussede kunder østfra. Det kan tenkes dette virker noe merkelig, men dette er altså business as usual.

Ta for eksempel den store Finanskrisen i 2008. Det er allment kjent at den ble skapt av bankenes uforsvarlige jakt etter stadig høyere profitt. Man sydde sammen produkter, pakket inn søppel og merket det som gull og solgte det videre til folk som ikke forstod seg helt på hva de kjøpte – temmelig forenklet, selvsagt. En skulle jo tro at en slik voldsom og ødeleggende krise ville avstedkomme noen lange fengselsdommer for de ansvarlige, men nei. Ikke en eneste banktopp havnet bak lås og slå – ikke den gangen heller.

Så det at Danske Bank-toppene, selv om de var ansvarlige for hvitvasking av milliarder av kroner, slipper unna, det er faktisk nettopp business as usual. Det er akkurat slik det pleier å være. Dette var også noe av grunnen til at bitcoin ble sluppet midt under Finanskrisen i 2008, med en henvisning til bankenes pengetrykking i selve koden.

Da jeg skrev noen linjer om bitcoin i går, hadde kursen passert $ 39.000 og jeg skrev den trolig passerte $ 40.000 i løpet av noen timer. Nå, et halvt døgn senere, er kursen over $ 41.500 og kursen er spådd å klatre flere ganger gjennom året vi nå er inne i.

Det som er viktig for folk å ta inn over seg, er at bitcoin ikke er en udelelig enhet, men summen av 100 millioner satoshi. Vi som ikke lenger har råd til å sikre oss en bitcoin – og det er selvsagt de aller fleste av oss – har likevel råd til å sikre oss en hel del satoshi.

Om 1 bitcoin koster $ 41.500, koster 1 million satoshi $ 415. Du kan altså sikre deg 1 million satoshi for rundt 3.500 kroner i skrivende stund. Et par gode plattformer (tradingplattformer for kryptovaluta) å bruke, er Binance og Bitpanda. De er begge blant de største og mest brukte på markedet. Om du bare handler for noen få lapper, kan du velge å la dem bli liggende på børsene, men om du drar på litt, da bør du skaffe deg en “safe”, eller en wallet, som det heter. Ledger går for å være en av de mest solide leverandørene av slike wallets.

Det er fort gjort å tenke at toget er gått og at en er for sent ute. Slik var det kanskje mange som tenkte om Tesla også, ved inngangen til 2020 – og så steg kursen 695% i løpet av året. Tesla-kursen er gjerne inne i en avsindig boble akkurat nå, men så lenge bankene trykker opp gratis penger og det meste av dette forsvinner rett på børs, er det ikke godt å si noe om når dette vil stoppe. Når smellen kommer, blir den uten sidestykke – og som nevnt var altså bitcoin en protest mot den regjerende modellen, der bankene og regjeringene kan trykke nye penger som de finner det for godt, uten at dette er basert i en underliggende verdiskapning eller noe slikt.

Det finnes en rekke andre kryptovalutaer som er spennende også, og det er nok flere av dem som kommer til å stige mange flere prosent enn bitcoin i løpet av 2021. Problemet er at det er vanskelig å finne ut av hvem av dem som kan se ut til å kunne lykkes og hvem av dem som trolig bare er et blaff. De fleste av dem er nok bare et blaff, men om en treffer, da kan det generere avkastning som stiller selv Tesla i skyggen.

For å ta et eksempel: En av de mindre kryptovalutaene jeg følger med på, er solana. Mens bitcoin har steget 11,20% hittil i dag, ligger solana opp 65,81%. Hadde man investert noen kroner i den i går, hadde man trolig vært en av verdens beste investorer siste 24 timer. Solana, og en hel del andre kryptovalutaer, er også å få kjøpt både gjennom Binance og Bitpanda. Bitpanda lar deg også investere i en del edle metaller, som for eksempel gull og sølv.

Nåja, himmelferden fortsetter altså … og det spørs om vi vil se bitcoin så lavt som $ 20.000 igjen. Det som var et mål for et par måneder siden, kan være et tilbakelagt stadium. Men, poenget mitt, altså: Ikke heng deg opp i hvor mye en hel bitcoin koster – samle deg heller noen satoshi. Om du skulle være så heldig å få skrapt sammen 100 millioner av dem i løpet av noe tid, da har du altså en hel bitcoin og om et års tid gjør det deg kanskje til en temmelig holden person.

Og … vi må ikke la oss overraske over at bakmennene slipper fri – i alle fall ikke om de er en del av bankvesenet. Pengetrykkerne er hellige. De kan gjøre hvor mange feil de vil. Bankene får noen bøter i ny og ne, men disse utgjør selvsagt bare noen små prosenter av hva de har grafset til seg rett i forkant – så det å betale bøtene, det er en smal sak. Dessuten har de garantert et knippe nye triks på gang samtidig, så … ja, så det er altså business as usual i den sektoren. Like blid.

Publisert av Dag Rune Flaaten

For mer om meg: https://dagruneflaaten.com.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: